När jag härom dagen köpte semlor på Albert & Jack’s på Skeppsbron delade mannen bakom disken med sig av sin sorg över att det så kvalitativa bageriet aldrig får vara med på de stora tidningarnas årliga semmeltester. Denna fundering kan jag bara hålla med om. Urvalet i framförallt DN brukar vara mer än lovligt traditionellt. SvD hade i år låtit läsarna komma med förslag på vilka bagerier som borde provas vilket gav plats åt ett flertal mindre ”hembagerier” och skapade en roligare blandning än vanligt. Att samma tidning gav Petite France bottenbetyg för sin lilla men ack så kärleksfullt framtagna semla kan bara beskrivas som en skandal. Handgjord mandelmassa, äkta varsamt vispad grädde utan tillsatser och en bulle bakad på surdeg måste bara belönas. Att endast avfärda den som liten får ju vem som helst att vilja byta tidning.

Jag åt årets bästa semla igår. Slutsålt på Lisas hembageri fick mig att hitta en utmärkt ersättare på Sofo Bread Shop. Färsk, len och kardemummigt bröd, rikligt med lagom grov och smakrik mandelmassa och en pinfärsk grädde i rätt konsistens skapade bakelsemagi. Rekommenderas!