Idag är ingen vanlig dag. När jag denna måndag måste inse att gamla skinnbulor som låtit håret växa snart sitter i Sveriges riksdag känns mat och dryck lite banalt. Som tröst är just minnet av en god ost tillsammans med ett ännu godare vin oslagbart.

Från ett tidigare besök på ostgrottan Winjas Grosshandel på Bergsgatan 24 har en fin liten getostpuck ifrån Sancerre legat hemma och väntat på det rätta sällskapet. Getost tillsammans med en klunk väl kylt vitt vin av druvan Sauvignon Blanc (helst från just Sancerre) är en av de största kändisarna bland ost-vin kombinationerna. Fet syra möter mineralig friskhet. Omöjligt att misslyckas med och en perfekt start på en lång måltid.

När jag inför fredagens middag besökte min mycket vinkunnige vän Dan på Söderhallarnas systembolag föreslog han istället ett vin från Nya Zeeland, Cloudy Bay Te Koko (nr 94536). Kanske en slant dyrare än vanligt men värt varenda krona. Detta mycket friska, smakrika och underbart väldoftande vin med sin ton av ekfat gjorde tillsammans med osten och sällskapen runt bordet min helg till något att minnas.