Sen senast jag rapporterade från östra Södermalms brödhimmel har några ställen gått omkull och några nya tillkommit. Framförallt är kriget om kunderna intensivt på Renstiernasgatan. För bara några dagar efter att Saltå Kvarn öppnade sin flaggskeppsbutik i hörnet utav Bondegatan öppnade även den ekologiska surdegsbagaren BageriEtt en ny brödbutik, efter succén i Hammarby Sjöstad, inte mer än 20 meter ifrån Saltå’s hörna. Ironiskt nog är alla BageriEtts bröd bakade på mjöl från sina närliggande konkurenter.

Jag handlade lite frallor och lite fikabröd på nykommlingen i helgen men fick inget bra första intryck. Då Saltås personal känns kunnig och seriös var BageriEtts unga förmågor mer intresserade av att dansa till radioskvalets sväng än att svara på vad frallorna innehöll eller hjälpa till med ett kvitto. Väl hemma smakade croissanten utmärkt och var mer franskt frasig i sitt utförande än Saltås brödiga motsvarighet. Småbröden smakade bra men kunde ha haft en bättre skorpa. Kanelbullarna såg goda ut men hade stått lite för länge i ugnen för sitt eget bästa.
Nä, första intrycket var ingen höjdare. Jag går hellre till Sofo breadshop, Saltå eller Gunnarssons. Helst vill jag att Petite France skall ligga på Söder men man kan inte få allt.