Enligt Wikipedia är denna klassiska franska snabbmatsuppfinning en varm smörgås med ost och skinka som steks eller grillas och ibland är gjord på ett bröd som doppats i vispat ägg. Det låter gott och ser till och med lite nyttigt ut på pappret. Med lite kärlek och fina råvaror borde det kunna bli bra. Tyvärr slarvas denna chans allt som oftast bort och istället serveras en sammansättning av tråkiga smaker och konsistenser som inte blir annat än tråkig. Ett perfekt exempel på detta fenomen fick jag härom veckan när jag en sen fredagkväll kom till Björk Bar och Grill. Köket hade just stängt och min hungriga mage hänvisades till ett val ur barmenyn. Jag började drömma om en välrostat frasig skiva vitt surdegbröd med en smakrik ost och en lika smakrik lufttorkad och E-fri lyxskinka. Tio minuter senare kommer en fabrikstillverkad vit och hängig landgång med ett lager smält fulost ovanpå tre skivor industripressad och perfekt rundad tråkskinka in. Till detta serverades den förhatliga och lika obligatoriska rödlöksringen, några salladsblad och en persjekvist. Det enda som smakade något var senapen från Dijon som var bredd i ett lager under skinkan. Bu.

Ja men, tänker ni, vad väntar du dig? Det var ju från barmenyn, den maten måste ju vara enkel så att kvällspersonalen klarar av att tillreda den. Visst, tänker jag, men borde inte all mat som lämnar ett kök vara representativ för krogen i övrigt? Björk B&G har fått bra recensioner över lag och personalen gjorde ett mycket trevligt intryck. Barmackan skrämde mig dock ändå en aning från ett återbesök.

Var i stan görs det bra Croque Monsieur?